Retorikexperten tipsar – Fem knep för ett lyckat Bröllopstal
Tillhör du en av dem som tycker charmiga, känslosamma och humoristiska tal hör bröllopet till, men som inte vet hur konsten bakom ett bra tal ser ut? Då ska du läsa vidare nu då vår Retorikexpert Thérese Kihlander ska ge dig fem vassa tips för att lyckas med ett hejdundrande bröllopstal.
1. Börja i god tid
För det första är det lämpligt att börja fundera på talet och att samla idéer i ett tidigt skede. Och vad är då ett tidigt skede? Jo, sisådär några månader innan det beger sig. Gör en lista i mobilen och skriv ned sådant du kommer på när du väl satt igång processen i hjärnan. Kanske ser du ett foto på den eller dem du vill hylla någon dag och kommer då på en specifik anekdot du vill lyfta i talet. Eller så hör du en låt som får dig att tänka på dem/den tilltalade? Börja helt enkelt att samla på dig stoff till talet tidigt, det blir så mycket lättare än att krysta fram något två veckor innan det är dags att fatta mikrofonen på bröllopet.
2. Målgruppens information
När du sen ska skriva ditt tal är det en god idé att fundera på vilken information målgruppen, det vill säga bröllopsgästerna i det här fallet, har om den eller dem du vill hylla. Detta är framförallt för att du ska undvika att enbart rabbla interna minnen utan att ge tillräcklig information om händelsen så att alla i rummet blir inbjudna att förstå det komiska i historien. Du ska alltså, om du vill dela en historia där enbart några i rummen var med, berätta tillräckligt mycket om sammanhanget så att alla åhörare ska kunna förstå vad du pratar om och vad som är exempelvis roligt.
3. Undvik en stand-up show
Humor hör bröllopstalet till och många av de kunder jag skriver bröllopstal till vill gärna ha en fin balans mellan känslosamma delar och humoristiska inslag i bröllopstalet. Men, vill du lyfta många humoristiska minnen som kanske snarare är pinsamma bör du tänka ett varv till. Ett bröllopstal har till syfte att hylla den eller de tilltalade, inte att de ska känna sig obekväma. Överväg alltså hur du vill använda dig av humor i talet så att det inte snarare blir en standup show än ett bröllopstal.
4. Öva, öva, öva
Inte helt otippat kanske, men att öva väl inför själva framförandet av talet har så många goda effekter. För det första hjälper det oss många gånger att skapa en känsla av kontroll på situationen. Ju bättre du exempelvis lär dig inledningen av talet, desto lättare skakar du av dig nervositeten snabbt under själva framförandet situationen. Öva på talet framför spegeln, spela in dig genom att filma dig själv eller ta en ljudupptagning på mobilen. Utöver det att du då får en uppfattning om hur långt talet blir kan du också använda detta när du ska öva på talet genom att lyssna på det när du är på väg till jobbet en morgon eller liknande.
5. Ta hjälp
Till sist, låt inte svårigheten med att skriva tal eller nervositeten inför att framföra det göra att du istället struntar i att hålla tal. Det finns hjälp att få för att få till ett retoriskt korrekt bröllopstal, bland annat av mig. Men du kan också ta hjälp genom att titta på filmer innehållande bröllopstal, titta på kända och lyckade offentliga bröllopstal för inspiration etc. Exempelvis kan du titta på Prins Daniels tal till Kronprinsessan Victoria, det är en sann inspiration för alla som vill hylla någon eller några på ett bröllop.
Lycka till!
Vill du ha hjälp att skriva bröllopstalet?
Låt Kihlander retoriska hjälpa dig. Du svarar på en intervjumall och får tillbaka ett färdigt föreslaget tal inom två veckor + en framförande guide med tips & trix inför framförandet. Pris? 1 350 kr.
Ange: ”Beställning av Quick Fix” i mailets ämnesraden.
Och du… Ett bra tal blir aldrig omodernt.
Välkommen att höra av dig!